Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Στον Παρνασσό, ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της χώρας, βρίσκεται το δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο που από το 1976 και κάθε χρόνο, χιλιάδες χιονοδρόμοι, ορειβάτες και λάτρεις του χιονιού το επισκέπτονται για να ζήσουν μοναδικές στιγμές χαράς και κεφιού. 

Είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, το οποίο έπειτα από την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του τα τελευταία χρόνια μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ «Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση Αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού», αποτελεί το αρτιότερο και πιο σύγχρονο τεχνολογικά, ισάξιο με αντίστοιχα του εξωτερικού. 

Λειτουργεί επίσημα από Δεκέμβριο έως Απρίλιο ενώ υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της λειτουργίας του αναλόγως τη χιόνωση.

Σε υψόμετρο 1.640-2.260 μέτρων, στις τοποθεσίες Κελλάρια και Φτερόλακα, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού διαθέτει 23 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές και 7 μονοπάτια, συνολικού μήκους περίπου 34 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 50μ. έως 4χλμ και απευθύνονται σε αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους. Διαθέτει, επίσης, 17 αναβατήρες, από τους οποίους 13 κύριους σύγχρονους και 4 αρχαρίων (baby lifts). 

Οι εγκαταστάσεις του επιτρέπουν την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού χιονοδρόμων και επισκεπτών που σε συνδυασμό με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχει, το καθιστούν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών. 

Συγκεκριμένα διαθέτει:

  • Καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής
  • Καταστήματα ενοικίασης, συντήρησης και πώλησης χιονοδρομικού εξοπλισμού
  • Σχολές εκμάθησης σκι
  • Κατάστημα αναμνηστικών ειδών
  • Κατάστημα συντήρησης για σκι και snowboard (στη θέση «Κελλάρια 1950»)
  • Ιατρείο παροχής πρώτων βοηθειών

Η πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού γίνεται με αυτοκίνητο μέσω Τιθορέας, Αμφίκλειας, Πολύδροσου και Αράχωβας καθώς επίσης με λεωφορείο μέσω του ΚΤΕΛ  Άμφισσας και με τραίνο μέσω των σταθμών Αμφίκλειας και Λιλαίας. 

Σε κοντινή απόσταση από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού μπορεί κανείς να επισκεφτεί αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία όπως ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών ή να περιηγηθεί στα κοντινά χωριά με πληθώρα καταλυμάτων και χώρων εστίασης, όπως η Αράχωβα,  δημοφιλής τουριστικός προορισμός για πολλούς επισκέπτες. Ο οδικός άξονας που συνδέει την Αράχωβα με το Κέντρο, μήκους 30 χιλιομέτρων, είναι πρόσφατα ανανεωμένος με αντιολισθητικό τάπητα και κίτρινες διαγραμμίσεις και ο οποίος αποχιονίζεται συνεχώς.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment